Żeberka na ostro
poziom
średnie
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 papryczka chili
- słoiczek Ketchupu Kieleckiego pikantnego
- 4 ząbki czosnku
- pęczek świeżej natki pietruszki lub kolendry
- 50 ml oliwy
- sól i pieprz
Żeberka na ostro
Przygotowanie
1
Umyte i dobrze osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje.
2
Wymieszaj w miseczce ketchup, oliwę, świeżo wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili oraz pietruszkę lub kolendrę.
3
Żeberka dokładnie wymieszaj z marynatą i odstaw na pół godziny do lodówki.
4
Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu. Smaż zawinięte w folię ok. 40-45 minut. Po odwinięciu z folii smaż jeszcze 5-10 minut.
5
Serwuj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami oraz sałatką po grecku.