Zakręcone bułeczki ze szpinakiem
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 3,5 g suchych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 250 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Farsz
- 400 g mrożonego szpinaku (brykietu)
- 100 g sera feta
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Zakręcone bułeczki ze szpinakiem
1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie do misku wsyp przesiekaną mąke, sól, dodaj masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrabiamy głądkie i lśniące ciasto.
2. Ciasto podziel na 12 części, uformuj z nich kulki, przykryj i poczekaj 30 minut. W międzyczasie zamrożony szpinak wsyp na patelnię i odparuj na małym ogniu.
3. Dodaj podsmażony czosnek, oliwę, popierz, posól i chwilę podsmaż. Odstaw do wystygnięcia.
4. Fetę rozgnieć widelcem, dodaj majonez i wymieszaj ze szpinakiem.
5. Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. ok. 20 cm. Na pasku ułóż farsz i roluj ciasto.
6. Bułeczki włóż do formy na miffinym, przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
7. Każdą bułeczkę pomaluj roztrzepanym jajkiej i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.