Wege burgery
poziom
średnie
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- 3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka selera
- pół pora
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 pęczek koperku
- 3 duże czerwone cebule
- 5 łyżek oleju
- sól i pieprz
- 1 szklanka otrębów owsianych
- oliwa lub olej
- Sos Kielecki czosnkowy lub curry
Wege burgery
Przygotowanie
Kaszę jaglaną dobrze wypłucz na sitku.
Zagotuj litr wody. Na gotująca się wodę wrzuć kaszę. Gotuj przez 5 minut od ponownego zawrzenia.
Kaszę odcedź i odstaw na 20 minut, aby doszła i stała się sypka.
Cebule pokrój w kostkę i lekko podsmaż na patelni.
Marchewki, pietruszkę, seler i por obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek poszatkuj.
Płatki owsiane zmiel w młynku na drobny proszek.
Przełóż do dużej miski ciepłą kaszę, starte warzywa, podsmażoną cebulę, koperek. Popieprz i posól. Całość dobrze wyrób. Dodaj zmielone płatki i raz jeszcze wyrób na dość twardą masę.
Uformuj kotlety, obtocz je w otrębach owsianych. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony przez parę minut.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub curry, gotowanymi warzywami i ryżem.
Smacznego!