Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki
poziom
średnie
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- 1/2 pęczka białych szparagów
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 6 plastrów wędzonego łososia
- Sos Kielecki Tatarski
- sól i pieprz
- łyżeczka cukru
- 1/2 kg ziemniaków
- oliwa
- mieszanka ziół prowansalskich
Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania ziemniaków do pieczenia. Obierz je ze skórki, dokładnie opłucz i pokrój w ósemki.
Cząstki ziemniaków posyp ziołami, solą morską i skrop olejem. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia.
Ziemniaki piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotuj szparagi. Dokładnie je umyj i obierz – białe na całej długości, zielone również, z wyjątkiem główki. W obu przypadkach odetnij lub odłam twarde, łykowate końcówki.
Zagotuj wodę z solą (2 łyżeczki na litr wody) i szczyptą cukru. Szparagi gotuj metodą „na stojąco” . Tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone ok. 6-9 minut, białe nieco dłużej, bo 12-15 minut.
Wyłóż na talerz łososia, ziemniaki i odcedzone szparagi. Polej danie po wierzchu sosem tatarskim.