Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem
poziom
trudne
dla ilu?
4 os.
czas
Ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Farsz
- kilka pieczarek
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
- trochę startego sera żółtego
- szczypiorek
Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem
Z podanych składników zarobić ciasto, włożyć na 2 godziny do lodówki.
1. W tym czasie przygotuj farsz.
2. Pieczarki pokrój w talarki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekaj – wszystko zeszklić na maśle.
3. Dodaj odsączonego tuńczyka, przypraw ulubionymi przyprawami.
4. Ciasto wyjmij z lodówki, podpiecz 10 minut w 180 stopniach, na ciasto wyłoż tuńczyka.
5. Jajka zmiksuj ze śmietaną i majonezem, wylej na tartę.
6. Posyp startym serem i szczypiorkiem.
7. Piec 30 minut w 200 stopniach.