Tort wątróbkowo – majonezowy
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Naleśniki
- 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1 litr mleka
- 10 jajek
- 2 cebule
- 4 szklanki mąki
Farsz
- 500 ml Majonezu Kieleckiego
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Do dekoracji
- kilka rzodkiewek
- szczypior
- ogórek
- natka pietruszki
Dodatkowo
- olej do smażenia
Tort wątróbkowo – majonezowy
Naleśniki:
1. Umytą i pozbawioną błon wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Obraną i umytą cebulę zetrzyj na tarce.
3. Wątróbkę, cebulę, jajka, mleko i makę dokładnie połącz i odstaw na 15 minut.
4. Na patelni z rozgrzanym olejem usmaż naleśniki.
Farsz:
1. Oczyszczone pieczarki, umyte i obrane marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obierz, umyj i drobno pokroj.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem szklimy cebulę, dodaj pieczarki, chwilę poduś i dodaj marchewkę i pietruszkę.
4. Wszystko duś około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.
5. Naleśniki wysmaruj na przemian Majonezem Kieleckim, a drugi farszem warzywno – grzybowym.
6. Wierzch tortu wysmaruj warstwą Majonezu Kieleckiego i udekoruj szczypiorem, rzodkiewką, ogórkiem i pietruszką.