Tarta z masą jajeczną i roszponką
poziom
łatwe
dla ilu?
2 os.
czas
Ciasto
- 125 g mąki pszennej
- 120 g masła
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Farsz
- 2 jajka
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 5 g roszponki
- 2 łyżki śmietanki słodkiej
- 40 g sera żółtego
- papryka słodka
- sól
Tarta z masą jajeczną i roszponką
Przygotowanie
1
Ciasto na tartę zanieść, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10 min.
2
W trakcie pieczenia ciasta przygotować farsz: wymieszać jajka, majonez i śmietankę. Dodać roszponkę. Posolić do smaku.
3
Masę wylać na podpieczony spód, oprószyć słodką papryką
4
Piec około 10 minut.
5
Tartę podawać ciepłą muśniętą Majonezem Kieleckim.