Szybka sałatka „co pod ręką”
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 1 woreczek ugotowanego ryżu jaśminowego
- 100 g chudego boczku wędzonego
- 1/2 drobno pokrojonej papryki czerwonej
- 2 łodygi drobno pokrojonego selera naciowego
- 1/2 rzodkiewki
- 1/2 pęczka drobno pokrojonej zielonej cebulki
- 2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- sól himalajska i biały pieprz do smaku
Szybka sałatka „co pod ręką”
1. Do miski włóż ugotowany ryż, drobno pokrojoną paprykę i seler naciowy.
2. Rzodkiew obierz , zetrzyj na grubych oczkach, dodaj do miski.
3. Boczek pokrój w drobną kostkę, zrumień na patelni i dodaj do reszty składników (bez tłuszczu).
4. Dodaj majonez, drobno pokrojoną cebulkę. Posól, wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Podzieli na porcję do małych miseczek, udekoruj pociętą świeżą bazylią.