Stek w musztardowej marynacie
poziom
łatwe
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 4 steki z polędwicy lub antrykotu wołowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżeczek Musztardy Kieleckiej grillowej
- pęczek szparagów zielonych
- 1/2 kostki masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Stek w musztardowej marynacie
Przygotowanie
1
Z oleju i musztardy przygotuj marynatę.
2
Dobrze obtłuczone steki zanurz w marynacie i odstaw na minimum godzinę. Im dłużej poleżą w zaprawie, tym lepszy smak.
3
W tzw. międzyczasie możesz przygotować szparagi. Dobrze je umyj i odetnij twarde końcówki przy podstawie. Następnie gotuj 15-20 minut w garnku parowym lub parowarze.
4
Ugotowane szparagi podsmaż chwilę na maśle.
5
Przygotuj drugą patelnię, grillową do smażenia steków. Pędzelkiem do ciasta rozsmaruj trochę masła na jej żeberkach. Steki smaż ok. 2-3 minuty z każdej ze stron. Dodaj gałązki rozmarynu dla uzyskania bogatego ziołowego aromatu.