Śledź z rzodkiewką i porem
poziom
łatwe
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 4 płaty śledzia solnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
- 1/2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
- por (biała część)
- 1 jabłko
- pęczek rzodkiewki
- sól
- szczypiorek do dekoracji
Śledź z rzodkiewką i porem
Przygotowanie
1
Śledzie wymoczyć w wodzie
2
Pokroić i skropić sokiem z cytryny.
3
Odstawić na godzinę.
4
Jogurt naturalny, majonez i chrzan wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać kilka kropel soku z cytryny.
5
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka)
6
Rzodkiewkę zetrzeć, por drobno pokroić, dodać kilka kropel z soku cytryny (1/3 rzodkiewki i pora odłożyć do dekoracji).
7
Całość połączyć z sosem i dodać śledzie.
8
Przełożyć do naczynia, a wierzch obsypać rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.