Sałatka Cezar z jajkiem
poziom
średnie
dla ilu?
3 os.
czas
Składniki
- 1 średnia pierś kurczaka
- 1 sałata pierzasta
- 3 kromki ciabatty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cienkie plasterki wędzonego boczku
- 6 jajek przepiórczych (lub 3 średnie kurze)
- ok. 30g parmezanu
- natka pietruszki
- papryka mielona ostra
- Sos Kielecki czosnkowy, tatarski lub chrzanowy
Sałatka Cezar z jajkiem
Przygotowanie
Umyj sałatę, osusz i rozdziel na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż przez kilka minut gałązkę rozmarynu i przekrojone na połowę ząbki czosnku.
Zdejmij z patelni rozmaryn i czosnek, potem na oliwę wrzuć kawałki ciabatty. Podsmażaj je, aż staną się chrupiące i przyrumienione. Gdy będą gotowe, odsącz je na papierowym ręczniku.
Gotuj jajka przepiórcze przez ok. 2-3 minut. Po ostudzeniu obierz i przekrój na połówki.
Plasterki boczku przesmaż na chrupko na tej samej patelni co ciabattę i odsącz na ręczniku papierowym.
Pierś kurczaka popieprz, posól, przypraw ostrą papryką i przesmaż na niewielkim ogniu na oliwie pod przykryciem, aż będzie rumiana i soczysta. Mięso w trakcie smażenia obróć kilkukrotnie.
Zdejmij mięso kurczaka z patelni i odstaw na kilka minut. Gdy nieco ostygnie soki, pokrój je w plastry.
Wszystkie składniki podziel na 3 porcje, wyłóż na talerze i polej wybranym Sosem Kieleckim.