Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 6 porcji schabu
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 brokuł
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka ajwaru
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 100 g sera pleśniowego
- 10 dkg żółtego sera
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 10 ząbków czosnku
- 2 cebule czerwone
- 10 dkg pistacji
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- pieprz czarny
- majeranek
- pieprz cytrynowy
- sól
Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym
1. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie.
2. Mięso umyj, rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Natrzyj przyprawami z dodatkiem jedej łyżki ajwaru i odłóż do lodówki na noc.
3. Ser pleśniowy oraz suszone pomidory pokrój w kostkę. Dodaj starty na tarce ser żółty, ziarna słonecznika, pokruszone pistacje i przypraw do smaku pieprzem cytrynowym oraz solą.
4. Wszystkie składniki farszu dokładnie połącz i wyłóż na mięso w takiej ilości, aby brzegi mięsa można było uformować w sakiewki i związać sznurkiem.
5. Śmietanę połącz z majonezem, bulionem, przyprawami, wylej na dno naczynia i ułóż kolejno sakiewki. Wolne przestrzenie wypełnij cebulą pociętą w ćwiartki – całymi ząbkami czosnku oraz wcześniej ugotowanym brokułem..
6. Pieczemu około 1-2 godzin.