Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 6 porcji schabu
- 1/2 buliony
- 1 brokuł
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka ajwaru
- 100 g sera pleśniowego
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 10 dkg żółtego sera
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 10 ząbków czosnku
- 2 cebule czerwone
- 10 dkg pistacji
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- pieprz czarny
- majeranek
- pieprz cytrynowy
- sól
Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym
Przygotowanie
1
Brokuła ugotuj w osolonej wodzie.
2
Mięso umyj, rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, natrzyj przyprawami z dodatkiem jednej łyżki ajwaru i odłóż do lodówki na noc.
3
Ser pleśniowy oraz suszone pomidory pokrój w kostkę, dodaj starty żółty ser, ziarna słonecznika, pokruszone pistacje i przypraw do smaku pieprzem cytrynowym oraz solą.
4
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj i wyłóż na mięso w takiej ilości, aby brzegi mięsa można było uformować w sakiewki i związać sznurkiem.
5
Majonez połącz ze śmietaną, bulionem, przyprawami. Całość wylej na dno naczynia i ułóż kolejno sakiewki. Wolne przestrzenie wypełnij cebulą pociętą w ćwiartki, całymi ząbkami czosnku oraz wcześniej ugotowanym brokułem.
6
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza 1,5 h.