Sajgonki po kielecku
poziom
średnie
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 20 - 25 arkuszy papieru ryżowego
- 150 g makaronu ryżowego
- 1 średni ogórek zielony
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 awokado
- sok z cytryny lub limonki
- garść rukoli
- 1/2 szklanki listków świeżej mięty
- Sos Kielecki cygański, curry, kanapkowy
Sajgonki po kielecku
Przygotowanie
1
Obierz ogórka i marchewkę, następnie pokrój warzywa w słupki, zaś paprykę w wąskie paseczki.
2
Awokado pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny lub limonki.
3
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Po osuszeniu wyłóż do dużej miski.
4
Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund.
5
Na środek arkusza połóż trochę makaronu, warzyw, awokado, rukoli i mięty.
6
Zwiń arkusz z nadzieniem jak krokieta. Podobnie zrób z kolejnymi sajgonkami.
7
Sajgonki ułóż na desce i podawaj z sosami do maczania.