Rolada majonezowo – serowa
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki:
- 200 g Majonezu Kieleckiego w ulubionym wariancie
- 300 g sera żółtego
- 5 jajek
Nadzienie:
- 650 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
Rolada majonezowo – serowa
Przygotowanie
Z 5 jajek oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka i nadal ubijaj do uzyskania białej masy.
Do ubitych jajek stopniowo dodaj Majonez Kielecki, a następnie ser żółty.
Na szerokiej brytfance rozłóż papier do pieczenia i rozsmaruj na nim wcześniej uzyskaną masę. Piecz około 30 minut w tempereaturze 150 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu odłóż na moment formę, po czym lekko ostudzoną roladę odklej z papieru i zawiń, pozostawiając taka do wystygnięcia.
Piersi z kurczaka zmiel na dość grubym sitku, dodaj jajko, pokrojoną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.Mieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
rozwiń ostudzoną roladę, rozsmaruj farsz na całej jej powierzchni po czym ponownie zawiń roladę. Owiń ją w papier do pieczenia w którym piekła się rolada bez nadzienia.
Piecz całość 20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.