Rolada majonezowa z kurczakiem
poziom
średnie
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 250 g drobno startego żółtego sera
- 4 jajka
- 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości
- 5 plastrów chudego boczku lub bekonu
- sól i pieprz
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
Sos chrzanowy
- 1 łyżka jogurty greckiego
- 1 łyżka startego chrzanu
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego
Rolada majonezowa z kurczakiem
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 170° C.
2. W misce umieścić jajka wraz z majonezem i dokładnie roztrzepać – tak by powstała gładka masa majonezowa. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Następnie formę o wymiarach 34/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej masę majonezową, wygładzić najlepiej sylikonową szpatułka lub łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 – 25 minut, aż rolada będzie delikatnie rumiana. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności czy piekarnik jest z termo obiegiem czy bez.
3. W międzyczasie mięso z kurczaka rozbić przy pomocy tłuczka do kotletów na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z upieczonej masy majonezowej powstał placek przypominający do złudzenia biszkopt na rolady i postępujemy z nim również jak z biszkoptem.
4. Należy odwrócić upieczone, gorące ciasto papierem do góry i ostrożnie go ściągnąć. Niemalże na całości rozłożyć mięso zostawiając jakieś 3 centymetry wolnego brzegu. Następnie zwinąć je w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Na wierzchu rozłożyć plastry boczku lub bekonu, po czym zawinąć w papier do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku.
5.Tym razem piec przez 20 minut w papierze, rozcinając papier przez środek by ładnie zrumienił się boczek i kolejne 10 minut zapiekać.
6. Pokroić na gorąco do obiadu lub zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić na cienkie plastry. Wybornie smakuje z sosem
7. Wszystkie składniki do sosu należy dobrze wymieszać.
Smacznego
Wykonanie: Bettygotuje