Rolada majonezowa z kurczakiem


poziom
średnie

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 250 g drobno startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 5 plastrów chudego boczku lub bekonu
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego

Sos chrzanowy

  • 1 łyżka jogurty greckiego
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Produkty użyte w przepisie:

Rolada majonezowa z kurczakiem

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 170° C.

2. W misce umieścić jajka wraz z majonezem i dokładnie roztrzepać – tak by powstała gładka masa majonezowa. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Następnie formę o wymiarach 34/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej masę majonezową, wygładzić najlepiej sylikonową szpatułka lub łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 – 25 minut, aż rolada będzie delikatnie rumiana. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności czy piekarnik jest z termo obiegiem czy bez.

3. W międzyczasie mięso z kurczaka rozbić przy pomocy tłuczka do kotletów na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z upieczonej masy majonezowej powstał placek przypominający do złudzenia biszkopt na rolady i postępujemy z nim również jak z biszkoptem.

4. Należy odwrócić upieczone, gorące ciasto papierem do góry i ostrożnie go ściągnąć. Niemalże na całości rozłożyć mięso zostawiając jakieś 3 centymetry wolnego brzegu. Następnie zwinąć je w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Na wierzchu rozłożyć plastry boczku lub bekonu, po czym zawinąć w papier do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku.

5.Tym razem piec przez 20 minut w papierze, rozcinając papier przez środek by ładnie zrumienił się boczek i kolejne 10 minut zapiekać.

6. Pokroić na gorąco do obiadu lub zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić na cienkie plastry. Wybornie smakuje z sosem

7. Wszystkie składniki do sosu należy dobrze wymieszać.

Smacznego

 

Wykonanie: Bettygotuje

Przygotowanie

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Czytaj

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu średnie

Czytaj

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu średnie

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Czytaj

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Na następną okazję...