Taca smaków z dipami
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Taca
- 10 plasterków szynki drobiowej
- kostka sera żółtego
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- kilka średnich marchewek
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka rzodkiewek
- paczka nachosów
- parę liści sałaty
- słoiczek czarnych oliwek
- ulubione pieczywo
- parę gałązek koperku
Dip majonezowo-musztardowy
- 4 łyżeczki Majonezu Kieleckiego
- 4 łyżeczki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Dip czosnkowy ze śliwkowym twistem
- 1/2 szklanki Majonezu Kieleckiego czosnkowego
- 1 łyżka Ketchupu Kieleckiego śliwkowego
- 1 łyżka jogurtu naturalanego
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Taca smaków z dipami
Przygotowanie
1
Na spód drewnianej tacy połóż liście sałaty i ułóż na nich grupami pokrojone warzywa, szynkę, ser, nachosy i pieczywo.
2
Pora przygotować dip majonezowo-musztardowy. Przełóż majonez, musztardę, jogurt naturalny i przyprawy do miseczki. Całość dobrze wymieszaj i na koniec dodaj parę kropel cytryny.
3
Teraz czas na dip czosnkowy ze śliwkowym twistem. Wymieszaj dokładnie majonez, ketchup i jogurt naturalny ze świeżo wyciśniętym czosnkiem. Dosól i dopieprz według uznania.
4
Przygotowane dipy przełóż do dipówek i umieść w centralnej części tacy.
5
Tacę przystrój gałązkami koperku i listkami bazylii.