Pyszna Lazania
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 1 opakowanie lazanii
- 15-20 dag sera żółtego typu Parmezan
- 310 ml Majonezu Kieleckiego
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała kajzerka
- 4 łyżki mleka
- kilka gałązek bazylii
- 1 słoik sosu Bolońskiego
- olej
- sól, pieprz
Pyszna Lazania
1. Przygotuj mięso mielone.
2. Kajzerkę namocz w wodzie, następnie odciśnij i dodaj do mięsa.
3. Dodaj 4 łyżki mleka, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
4. Platy lazani podgotuj ok 1 minutę w wodzie – każdy płat gotować osobno.
5. Podgotowany płat lazani połóż na talerzu do przestygnięcia, następnie posmaruj z jednej strony majonezem, posyp parmezanem i połóż mięso mielone.
6. Każdy płat zwiń w rulonik i ułóż w natuszczonej olejem brytfance.
7. Każdy rulonik połóż jeden obok drugiego i posmaruj delikatnie olejem (inaczej posklejaja się do siebie). Gdy wszystkie płaty lazani są już zwinięte posmaruj cieniutko sosem Bolońskim ze słoika.
8. Brytfanne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Po ok. 25 minutach pieczenia wyciągnij lazanie, ściągnij całkowicie folię aluminiową i zalej resztą sosu ze słoika.
9. Piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
10. Wyłóż lazanie na talerz i udekoruj liściem bazylii.