Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach
poziom
średnie
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- 2 pstrągi wypatroszone i wyfiletowane
- 1 jajko
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta przyprawy do ryb
- 1/2 cytryny
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól do smaku
- 4 - 6 kromek bagietki
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach
1. Ryby oprósz w środku i na zewnątrz pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
2. Na większy talerz wbij jajko, lekko roztrzep go widelcem, następnie odaj mąkę ziemnaczaną, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Do masy włóż ryby, obtocz je w masie i odstaw na parę minut. Zbierz z talerza masę, która spłynęła z ryb i polej nią po wierzchu, tak, aby ryby pokryte były maksymalnie masą majonezową.
4. W tym czasie kromki bagietki skrop olejem i oprósz ziołami prowansalskimi.
5. Piekarnij nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z grzankami i piecz ok. 15 minut.
6. Na patelni rozgrzej olej, ułóż obtoczonę masą majonezową pstrągi i smaż ok. 5-7 minut z każdej ze stron.
7. Po odwróceniu na drugą stronę dodatkową polej marynatą, która pozostała na talerzu, przykryj pokrywką i smaż kolejny 5-7 minut.
8. Podawaj gorącę odrazu z patelni. Obok podaj chrupiące grzanki.
9. Udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem.