Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym
poziom
łatwe
dla ilu?
2 os.
czas
Danie główne
- 300 g pstrąga łososiowego
- przyprawa do ryb do smaku
- łyżka soku z limonki
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos koperkowy:
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym
Przygotowanie
1
Rybę umyj i osusz. Pokrój na na ok. 4 – 5 plasterków. Skrop sokiem z limonki i oprósz przyprawą do ryb oraz pieprzem. Odstaw na pół godziny.
2
Sos koperkowy: Majonez Kielecki wymieszaj ze śmietaną i koperkiem. Dopraw do smaku. Odstaw w chłodne miejsce.
3
Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki ryby ze skórą do dołu. Smaż kilka minut z jednej i drugiej strony.
4
Podawaj rybę polaną sosem i udekorowaną koperkiem.