Piernik na majonezie
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
CIASTO
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub agrestowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- garść orzechów włoskich lub płatków migdałowych
POLEWA
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki gorącej wody
Piernik na majonezie
Przygotowanie
Prostokątną foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw i nagrzej do 180 stopni.
Ubij w misce białko na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtko.
Kakao, mąkę, przyprawę do piernika i sodę przesiej na drobnym sitku. Po przesianiu dodaj wcześniej przygotowaną masę oraz jogurt.
Teraz dodaj Majonez Kielecki, wybrany dżem i dobrze utrzyj całość, którą przelej do formy.
Ciasto piecz przez ok. jedną godzinę. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto będzie gotowe.
Po przestygnięciu przekrój ciasto na dwa lub trzy blaty i przesmaruj dżemem, również po wierzchu.
Przygotuj polewę:
– Margarynę przełóż do rondelka i stop na małym ogniu.
– Wsyp cukier puder i powoli mieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dosyp kakao, wymieszaj i wlej gorącą wodę.
– Całość mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
– Po doprowadzeniu do wrzenia, ostudź polewę do lekkiego zastygnięcia.
Ostudzoną polewą posmaruj dokładnie wierzch i boki piernika. Całość udekoruj pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.