Pieczony pstrąg z ziołami


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 świeże, patroszone pstrągi
  • 100g masła
  • 2 cytryny
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • Sos Kielecki czosnkowy lub tatarski

Produkty użyte w przepisie:

Pieczony pstrąg z ziołami

Przygotowanie

1

Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny.

2

Pstrągi umyj i pozostaw w całości, razem z głowami. Natrzyj ryby od wewnątrz i na zewnątrz przygotowanym masłem. Do środka włóż plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku.

3

Odstaw tak przygotowane ryby na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przełóż je na blaszkę, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika lub zawiń w folię do pieczenia i połóż na grilla. Piecz przez 25-30 minut.

4

Kiedy pstrągi będą dochodzić w piekarniku, możesz przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy (lub tatarski), posyp go posiekanym koperkiem.

5

Rybę wyłóż na talerz, udekoruj plasterkami lub ćwiartkami cytryny. Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami – chlebem, frytkami, ryżem etc.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Czytaj

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-chrzanowym

4 os. łatwe

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Czytaj

Sałatka cytrusowa z octem

2 os. łatwe

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Czytaj

Oryginalna sałatka wielkanocna

4 os. łatwe

Jak łatwo obrać pomidora


Na raz i dwa

Czytaj

Jak łatwo obrać pomidora

PORADA

Na następną okazję...