Pieczony pstrąg z ziołami
poziom
łatwe
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- 2 świeże, patroszone pstrągi
- 100g masła
- 2 cytryny
- sól i grubo mielony pieprz
- czosnek
- natka pietruszki
- koperek
- Sos Kielecki czosnkowy lub tatarski
Pieczony pstrąg z ziołami
Przygotowanie
Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny.
Pstrągi umyj i pozostaw w całości, razem z głowami. Natrzyj ryby od wewnątrz i na zewnątrz przygotowanym masłem. Do środka włóż plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku.
Odstaw tak przygotowane ryby na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przełóż je na blaszkę, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika lub zawiń w folię do pieczenia i połóż na grilla. Piecz przez 25-30 minut.
Kiedy pstrągi będą dochodzić w piekarniku, możesz przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy (lub tatarski), posyp go posiekanym koperkiem.
Rybę wyłóż na talerz, udekoruj plasterkami lub ćwiartkami cytryny. Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami – chlebem, frytkami, ryżem etc.