Naleśniki ze szpinakiem i fetą
poziom
średnie
dla ilu?
3 os.
czas
CIASTO
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej
FARSZ
- 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 300 g sera feta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- mielona papryka
- masło
- pestki słonecznika lub dyni
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Przygotowanie
1
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto za pomocą miksera.
2
Równomierną, cienką wartswę ciasta wylej na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, kiedy ciasto po obu stronach będzie miało złoty kolor. Po usmażeniu przykryj naleśniki pokrywką lub wstaw do piekarnika, aby nie straciły ciepła.
3
Na patelni podsmaż drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj szpinak, pokrojone w ćwiartki pomidorki i odrobinę masła. Kiedy składniki dobrze się połączą, przełóż do je miseczki i poczekaj, aż ostygną.
4
Po ostygnięciu, dodaj pokrojoną w kostkę lub pokruszonę fetę i przyprawy.
5
Faszeruj naleśniki, zwijając je w rulon lub ćwiartkę.
6
Podsmaż naleśniki na patelni lub podgrzej w piekarniku.
7
Udekoruj danie pestkami dyni lub słonecznika.