Minitorciki wątróbkowe
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 cebula
- 1/2 łyżczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 310 ml Majonezu Kieleckiego
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
Minitorciki wątróbkowe
1. Wątróbkę zmiksuj w maszynce do mięsa albo zblenduj.
2. Dodaj mąkę, olej, proszek, jajko i wszystko zmieszaj tak, aby powstało ciasto naleśnikowe.
3. Z ciasta usmaż naleśniki o średniej grubości. Cebulę, czosnek i marchewkę zetrzyj na tarce lub pokroj w bardzo małe kawałeczki i podduś na oliwie, a kiedy przestygnie połącz z majonezem Kieleckim lub Majonezem Kieleckim Czosnkowyym.
4. Naleśniki przełóż sosem marchewkowo – majonezowym.
5. Mini torciki wykroj foremkami do ciasteczek, mogą mieć rózny kształt.
6. Można podawać na zimno i na ciepło.
7. Udeokoruj ugotowaną marchewką.