Marmurkowe babeczki z Majonezem
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 75g mąki pszennej
- 75 mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kakao
Polewa
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
Marmurkowe babeczki z Majonezem
1. Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao.
3. Foremki na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym.
5. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.
6. Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.
7. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek.
8. Przygotować polewę.
9. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, a następnie ozdobić nią ciastka.
10. Babeczki można udekorować według uznania – póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.
Wykonanie: digotuje.pl