Majonezowy sękacz
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 250 ml Majonezu Kieleckiego
- 64 jaja
- 1,5 kg maki tortowej
- 1,5 kg masła śmietankowego
- 1,5 kg cukru
- 2 aromaty waniliowe
- szczypta soli
Majonezowy sękacz
Przygotowanie
1
Cukier, 3 jaja, aromat, masło śmietankowe, Majonez Kielecki włóż do garnka i miksuj na najwyższych obrotach do momentu, aż cukier się utrze.
2
Oddziel z pozostałych jajek żółtka od białek.
3
Do utartej masy dodaj żółtka, miksuj do powstania jednolitej konsystencji, stopniowo wsypuj mąkę i miksuj przez 10 minut.
4
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj do powstałego ciasta i delikatnie mieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.
5
Gotowe ciasto polewamy na wałek co kilka minut, w momencie gdy poprzednia warstwa już nam się zapiecze.