Majonezowa babka z żurawiną i kokosem
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiórków kokosowych (+ druga do posypania upieczonej babki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1/2 szklanki mrożonej żurawiny
Majonezowa babka z żurawiną i kokosem
1.Jajka rozdzielamy.
2.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier i żółtka, cały czas miksując.
3.Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi.
4.Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce Majonezu Kieleckiego i mąki.
5.Dokładnie miksujemy.
6.Do masy dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy.
7.Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną (jeśli używamy silikonowej, nie musimy tego robić).Przelewamy do niej masę.
8. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
9. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i posypujemy wiórkami koksowymi.
Smacznego
Wykonanie: mientablog.com