Majonezowa babka z żurawiną i kokosem


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (+ druga do posypania upieczonej babki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1/2 szklanki mrożonej żurawiny

Produkty użyte w przepisie:

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

1.Jajka rozdzielamy.

2.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier i żółtka, cały czas miksując.

3.Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi.

4.Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce Majonezu Kieleckiego i mąki.

5.Dokładnie miksujemy.

6.Do masy dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy.

7.Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną (jeśli używamy silikonowej, nie musimy tego robić).Przelewamy do niej masę.

8. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

9. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i posypujemy wiórkami koksowymi.

Smacznego

Wykonanie: mientablog.com

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Czytaj

Rolada majonezowa z kurczakiem

4 os. średnie

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Czytaj

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Czytaj

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Łatwe zbieranie tłuszczu


Na rodzinne chwile

Czytaj

Łatwe zbieranie tłuszczu

PORADA

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Na następną okazję...