Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 6 łyżek Majonezu Kieleckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 limonki
- ok. 50 g kandyzowanej skórki
Do ozdoby
- lukier
- kandyzowane skórki
- jadalne kwiatki
Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami
1.Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypujemy oba rodzaje cukru, miksując. Kolejno powoli dodajemy żółtka jaj, miksujemy. Na koniec dodajemy majonez i startą skórkę z limonki, miksujemy do połączenia składników.
2. Odkładamy mikser. Do wymiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Czas pieczenia (około 40-45 minut).
4. Po wystudzeniu babkę wyciągamy z formy, lukrujemy i zdobimy skórką cytronu i jadalnymi kwiatkami.
5. Babkę przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego.
Wykonanie: slodkieokruszki.pl