Kiszone cytryny
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 20 cytryn (15 do zakiszenia, 5 na sok)
- 300 g soli morskiej
- opakowanie kolorowego pieprzu
- 1 laska cynamonu
- kilka listków laurowych
- 1 litr wody
- buteleczka octu o smaku estragonowym
Kiszone cytryny
Przygotowanie
1
Umyj dobrze wszystkie cytryny. Te najładniejsze zostaw do kiszenia i przekrój każdą „na krzyż” do ok. 3/4 wysokości lub pokrój w ćwiartki.
2
Cytryny umieść w wyparzonych słoikach. Ilość cytryn w każdym słoiku zależy od jego pojemności. Np. do 0,5 litrowego zmieści się ok. 5 sztuk.
3
Do słoiczków wsyp po 2 łyżki soli morskiej, włóż po parę ziarenek kolorowego pieprzu, po listku laurowym i po łyżeczce startego cynamonu.
4
Rozlej do słoików sok z pozostałych cytryn i uzupełnij wodą tak, aby cytryny zostały w pełni zakryte. Dodaj po łyżeczce octu o smaku estragonowym.
5
Zakręć dobrze słoiki i odstaw w zacienione miejsce na minimum 5 tygodni. Co parę dni potrząsaj słoikami, aby sól równomiernie się rozeszła.