Jajka faszerowane
poziom
łatwe
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 5 dużych jajek
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- garść szczypiorku
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
Jajka faszerowane
1. Duże jajka gotujemy zazwyczaj 9-10 minut, nie dłużej.
2.Ugotowane i obrane jajka trzeba przygotować do faszerowania. Z jednego końca jajka odcinamy kawałek białka, by jajko mogło swobodnie stać.
3. Należy odciąć też górę – trochę wyżej niż w połowie jajka.
4. Małą łyżeczką wydrąż całe żółtko. W ten sposób przygotuj wszystkie jajka.
5. Kawałki białka i żółtka należy umieścić w małym naczyniu. Dodajemy 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, połowę porcji łososia wędzonego i szczyptę pieprzu.
6. Całość zmiksuj na gładką pastę. Używamy ręcznego blendera. Pastę odkładamy do lodówki. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka.
7. Połowę łososia wędzonego należy pociąć w paski. Każdy pasek zwiń w kwiatuszek.
8. Przygotowane do faszerowania jajka umieść w naczyniu, w którym będą podawane. Każde jajko wypełniamy pastą. Możesz to zrobić małą łyżką lub przełożyć pastę do rękawa cukierniczego z większym otworem. Na paście ułóż kwiatki z łososia. Całość posyp siekanym szczypiorkiem i oprósz pieprzem.
9.Jajka możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce.
Wykonanie: Ania gotuje