Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką
poziom
średnie
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 czubate łyżki MAJONEZU KIELECKIEGO
- 1 marchewka
- kawałek jasnej części pora
- 1/2 korzenia pietruszki
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka oleju
Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką
1. Filety umyj, osusz i pokrój na 2 mniejsze części.
2. Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
3. Ułóż w natłuszczonej olejem formie do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce.
4. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
5. Pora pokrój w cienkie plasterki.
6. Warzywa ułóż na kurczaku, posmaruj cienką warstwą majonezu.
7. Oprósz pieprzem.
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
9. Przez ok. 15 minut piec pod przykryciem, następnie jeszcze ok. 30 minut.
10. Podawaj z ziemniaczkami i surówką.