Dyniowe muffiny z majonezem
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka startej wanilii
- 2 jajka
- 250 ml purée z pieczonej dyni
- opakowanie łuskanych pestek dyni
- 50 ml mleka
- 3/4 kostki masła
- sól
- papierowe foremki na muffiny
Dyniowe muffiny z majonezem
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Formę na muffiny wyłóż 12 papierowymi foremkami. Masło roztop i ostudź.
Przesiej dwukrotnie mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodaj cukier, sól, startą wanilię. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
Roztrzep w drugim naczyniu jajka razem z purée z dyni oraz majonezem. Następnie dodaj roztopione, schłodzone masło i mleko. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki. Do tych sypkich dodaj masę jajeczną, po czym delikatnie wymieszaj całość łyżką. Tak, aby grudki mąki nie były widoczne.
Ciasto wyłóż do papierowych foremek, na wierzch połóż łuskane pestki dyni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz ok. 20 minut. Ciasto będzie dobrze upieczone, jeśli wbity w muffinkę patyczek pozostanie suchy po wyciągnięciu.