Drożdżówki
poziom
trudne
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki:
- 35 dag mąki tortowej
- 6 dag Majonezu Kieleckiego
- 10 dag cukru
- 160 ml mleka
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 budyń
- 400 ml mleka
- dżem lub marmoladka
Kruszonka
- 8 dag masła
- 8 łyżek mąki tortowej
- 8 łyżek cukru
Drożdżówki
Przygotowanie
1
Rozczyn: drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki tortowej, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
2
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, jajka, majonez Kielecki i rozczyn. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ugotuj budyń i wystudź.
3
Zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę.
4
Z cista uformuj kulki i rozpłaszcz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
5
Na każdym placku ułóż budyń i dżem, posyp kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temperatusze 160 stopni.