Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 1 kg dużych ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól morska
- Ketchup Kielecki (łagodny lub pikantny)
- Sos Kielecki (czosnkowy, tatarski lub cygański)
Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku
Przygotowanie
1
Potnij umyte lecz nieobrane ziemniaki na plasterki i przełóż do miski lub garnka z wodą, aby nie sczerniały.
2
Do głębokiej patelni lub woka nalej olej do wysokości 4-5 cm i mocno podgrzej.
3
Odcedź ziemniaki z wody, dokładnie osusz i włóż delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej do rozgrzanego oleju.
4
Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru a ich brzegi mocniej się przyrumienią.
5
Usmażone ziemniaki przełóż na uprzednio przygotowane blachy wyścielone papierowymi ręcznikami. Odczekaj 5-10 minut, aż ręczniki pochłoną nadmiar tłuszczu.
6
Posyp chipsy grubą solą morską i podawaj z ketchupem lub/i ulubionym sosem.