Ciasto Kiwi
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Ciasto czekoladowe
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki powideł
- 2 łyżeczki sody
Krem kiwi
- 6 kiwi
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie
- 1 galaretka o smaku kiwi
- 20 dag margaryny
Dekoracja
- polewa czekoladowa
- czekoladki do posypania ciasta
Ciasto Kiwi
1. Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do blaszki (25*25cm) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy i przekrajamy na 3 części.
2. Masa kiwi:
Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy do rozpadnięcia się owocu, kiwi rozgniatamy widelcem (nie blendujemy). Mus przelewamy do szklanki, przekładamy do rondelka i dolewamy 1 szklankę wody, zagotowujemy. Budyń mieszamy w jednej szklance wody, gotujemy budyń, do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksujemy.
3. Gotowym kremem przekładamy wszystkie części ciasta. Dekorujemy polewą czekoladową i starymi czekoladkami. Ciasto przed podaniem schładzamy.