Ciasto kakaowe z majonezem
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 100 g mąki
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 130 g cukru
- szczypta startej laski wanilii
- 100 g Majonezu Kieleckiego
- 105 ml wody w temperaturze pokojowej
Ciasto kakaowe z majonezem
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Przesiej do miski mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj.
Jajka, cukier ubijaj przez minutę mikserem na średniej prędkości przez ok. 6 minut, do momentu kiedy masa zrobi się jasna. Dodaj startej wanilii i ubijaj kolejne 5 minut. Prawidłowo ubita masa powinna przypominać ciągnącą się wstęgę.
Do masy dodaj majonez i szczyptę soli, chwilę ubijaj. Dolej wody w dwóch partiach, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki zwiążą się ze sobą.
Wylej masę na foremkę, piecz przez ok. 10-15 minut. Ciasto będzie dobre, kiedy wykałaczka wbita w jego centrum będzie czysta po wyciągnięciu.
Po ostygnięciu podawaj ciasto bez żadnych dodatków, z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.