Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 70 g mąki migdałowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
- 6 łyżek (ok. 150 g) Majonezu Kieleckiego
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
Składniki na dekorację
- skórka starta z 1 cytryny
- 80 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (ok. 5 minut). Następnie w trzech partiach dorzucamy cukier i miksujemy w sumie ok. 5 minut aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny wraz z sokiem oraz majonez i miksujemy aż składniki się połączą.
2.Na koniec przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wsypujemy do masy jajeczno-majonezowej i delikatnie mieszamy.
3.Formę do babki smarujemy dokładnie masłem. Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babka może trochę opaść.
4. Jak babka ostygnie to robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być lejący (nie za rzadki i nie za gęsty). Polewamy babkę lukrem i posypujemy startą skórką.
Smacznego !
Wykonanie: kuchennewariacje.pl