Babka majonezowo – czekoladowa
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 2,5 łyżki dowolnego dżemu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
Polewa
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 30%
Babka majonezowo – czekoladowa
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
2.Do miski dajemy majonez, dżem, jajka, cukier, kakao i wszystko miksujemy.
3.Następnie dodajemy mąkę i miksujemy. Do mleka wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do pozostałych składników i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 45 min.
4. Gdy ciasto wystygnie robimy polewę. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią ciasto i dekorujemy.
Smacznego.
Wykonanie: przepisyjoli.com