Babka majonezowa waniliowo – kakaowa
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka domowego cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki kakao
Babka majonezowa waniliowo – kakaowa
1. Jajka ubij na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) na puch.
2. Pod koniec dodaj cukier i ubij aż się rozpuści.
3. Zdejmij z ognia.
4. Następnie, cały czas miksując dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
5. Na koniec mieszaj z Majonezem Kieleckim na najmniejszych obrotach.
6. 2/3 ciasta przelej do formy na babkę.
7. Resztę wymieszaj z kakao.
8. Wylej na środek jasnego ciasta, lekko przemieszaj widelcem.
9. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.
10. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.