Aromatyczna puszysta babka
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 60 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g gotowej masy makowej (lub nasączonego w mleku maku)
Krem
- 250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pieczonych buraków
Aromatyczna puszysta babka
1.Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Za pomocą szpatułki (mikser już odkładamy) dokładnie mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej silikonowej formy.
2.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie na kratce cukierniczej
3. KREM: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z buraków i mieszamy. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.
*w przypadku wypieku babek polecam skorzystać z formy silikonowej – ciasto bez trudu odchodzi od brzegu i zachowuje ładny kształt.
4. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez.
5. Nietypowy dodatek w postaci majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto po upieczeniu jest bardziej pulchne.
6. Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto się ostudzi. Krem na bazie serka mascarpone i soku z pieczonych buraków przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.
Wykonanie: makecookingeasier.pl