Naturalnie kolorowe pisanki

udostępnij

Kolorowe pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do uroczystego śniadania. Najbezpieczniej użyć do ich farbowania naturalnych barwników znajdujących się w owocach, warzywach, korach drzew czy zbożach. Oto kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!

Na brązowo
Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Na początku „piórka” cebuli trzeba namoczyć w wodzie, a następnie ugotować jajka w powstałym wywarze. Ciemniejszy brąz uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów kawy.

Na czerwono
Pisanki w kolorze czerwonym to obowiązkowy element każdego koszyczka wielkanocnego. Skorupki o takim kolorze uzyskamy, gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.

Na różowo
Dobry, sposobem na nadanie skorupkom różowej barwy, jest parzenie jaj w soku z buraków. Bardziej pastelowy odcień uzyskasz natomiast, gotując jaja w wywarze z żurawiny.

Na pomarańczowo
Aby uzyskać jaja barwy intensywnie pomarańczowej, wystarczy ich półgodzinne gotowanie w mieszance ze startej dyni lub marchwi. Innym świetnym rozwiązaniem jest użycie sproszkowanego chili.

Na żółto
Słoneczny kolor pisanek uzyskasz dzięki dwóm przyprawom – curry i kurkumie. Do wody wsyp po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieść w mieszance jaja i gotuj do momentu uzyskania oczekiwanego efektu.

Na niebiesko
Jeśli chcesz, aby na Twoim świątecznym stole znalazły się pisanki o niebieskiej barwie, niezastąpiony okaże się wywar z drobno posiekanej czerwonej kapusty, a także suszonych owoców leśnych – jagód lub jeżyn.

Na zielono
Do uzyskania wiosennej zieleni na skorupkach będziesz potrzebować wywaru z mrożonych liści szpinaku, pokrzywy, natki pietruszki lub młodej, soczystej trawy.

Inne triki
Jeśli sam kolor na jaku to dla Ciebie stanowczo za mało, łatwym sposobem możesz przyozdobić pisanki w ciekawe wzory. Jeśli przed farbowaniem umieścisz jaja w rajstopie lub owiniesz je gazą, to otrzymasz marmurkową fakturę. Jeśli zaś marzysz o pisankach w paski, wykorzystaj gumki recepturki. A gdy masz ochotę na motyw świąteczny, po prostu wytnij go z materiału i przymocuj cienką nitką.

Efekt barwienia doskonale utrwalisz, jeśli do gotującej wody z jajkami dodasz 2 lub 3 łyżki octu. Z kolei gładkości i połysk uzyskasz smarując zimne pisanki tłuszczem roślinnym.

Przepisy i Porady

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowo – tostowy torcik

wielu średnie

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Czytaj

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Czytaj

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Czytaj

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czytaj

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe