Naturalnie kolorowe pisanki
Kolorowe pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do uroczystego śniadania. Najbezpieczniej użyć do ich farbowania naturalnych barwników znajdujących się w owocach, warzywach, korach drzew czy zbożach. Oto kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!
Na brązowo
Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Na początku „piórka” cebuli trzeba namoczyć w wodzie, a następnie ugotować jajka w powstałym wywarze. Ciemniejszy brąz uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów kawy.
Na czerwono
Pisanki w kolorze czerwonym to obowiązkowy element każdego koszyczka wielkanocnego. Skorupki o takim kolorze uzyskamy, gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.
Na różowo
Dobry, sposobem na nadanie skorupkom różowej barwy, jest parzenie jaj w soku z buraków. Bardziej pastelowy odcień uzyskasz natomiast, gotując jaja w wywarze z żurawiny.
Na pomarańczowo
Aby uzyskać jaja barwy intensywnie pomarańczowej, wystarczy ich półgodzinne gotowanie w mieszance ze startej dyni lub marchwi. Innym świetnym rozwiązaniem jest użycie sproszkowanego chili.
Na żółto
Słoneczny kolor pisanek uzyskasz dzięki dwóm przyprawom – curry i kurkumie. Do wody wsyp po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieść w mieszance jaja i gotuj do momentu uzyskania oczekiwanego efektu.
Na niebiesko
Jeśli chcesz, aby na Twoim świątecznym stole znalazły się pisanki o niebieskiej barwie, niezastąpiony okaże się wywar z drobno posiekanej czerwonej kapusty, a także suszonych owoców leśnych – jagód lub jeżyn.
Na zielono
Do uzyskania wiosennej zieleni na skorupkach będziesz potrzebować wywaru z mrożonych liści szpinaku, pokrzywy, natki pietruszki lub młodej, soczystej trawy.
Inne triki
Jeśli sam kolor na jaku to dla Ciebie stanowczo za mało, łatwym sposobem możesz przyozdobić pisanki w ciekawe wzory. Jeśli przed farbowaniem umieścisz jaja w rajstopie lub owiniesz je gazą, to otrzymasz marmurkową fakturę. Jeśli zaś marzysz o pisankach w paski, wykorzystaj gumki recepturki. A gdy masz ochotę na motyw świąteczny, po prostu wytnij go z materiału i przymocuj cienką nitką.
Efekt barwienia doskonale utrwalisz, jeśli do gotującej wody z jajkami dodasz 2 lub 3 łyżki octu. Z kolei gładkości i połysk uzyskasz smarując zimne pisanki tłuszczem roślinnym.
Przepisy i Porady
Babka majonezowa waniliowo – kakaowa
Babka majonezowa waniliowo – kakaowa
Śledź z rzodkiewką i porem
Śledź z rzodkiewką i porem
Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami
Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami
Sałatkowo – tostowy torcik
Sałatkowo – tostowy torcik
Sałatka orientalna
Sałatka orientalna
Kieleckie hot-dogi
Kieleckie hot-dogi
Tort wątróbkowo – majonezowy
Tort wątróbkowo – majonezowy
Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach
Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach
Bakłażany z kielecką duszą
Bakłażany z kielecką duszą
Ketchupowe eksperymenty
Na chwilę dla siebie